środa, 16 kwietnia 2014

Sernik z wiśniami

Jeszcze jeden pyszny sernik który bardzo polecam bo nie jest za słodki, a kwaskowatość wiśni idealnie łączy się ze smakiem sera który jest delikatny i puszysty.


Sernik z wiśniami

Ciasto:
2 jajka
10 dag cukru
20 dag zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera u mnie w wiaderku
6 dag masła
8 jajek
25 dag cukru
2 kisiele pomarańczowe
Dodatkowo:
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
2 łyżki kaszy manny 
Wykonanie:
Cisto:
Od jajek oddzielić żółtka i utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodać utarte żółtka, pokrojone w mniejszą kostkę masło i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić około  godziny.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i przestudzony tłuszcz oraz sypki kisiel na koniec delikatnie wymieszać z piana ubita z 10 białek.

 Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć  równo całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową na której ułożyć wszystkie wiśnie.

Piec Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.

Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem i delikatnie polać strużkami po wystudzonym serniku.




Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody