No i stało się :) dzisiaj upiekłam pierwszą w tym sezonie drożdżówkę z rabarbarem i wyszła przepyszna :)
Drożdżowy z pełnoziarnistą kruszonką
ciasto:
44 dag mąki
10 dag sera śmietankowego
5 łyżek cukru
10 dag stopionego masła
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki pełnoziarnistej
1 szczypta proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić, dodać cukier i odstawić na kilka minut.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia. Ser utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do niego przesianą mąkę, jajko oraz wyrośnięte drożdże, dokładnie wszystko wymieszać i dodać płynne masło teraz zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Masło posiekać z cukrem, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść sypką kruszonkę.
Formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim rozłożyć rabarbar z którego wcześniej odlać nadmiar soku i posypać kruszonką, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w temp. 180 st około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz