Moja babcia robiła takie placki na płycie kaflowego pieca ja takiego nie posiadam więc posiłkowałam się piekarnikiem, uczciwie tylko z wyglądu przypominają te babci, ale i tak były pyszny, a moje dziewczyny były nimi zachwycone.
Placuszki z piekarnika
35 dag mąki
1/2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
1 jajko
2 dag drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do mąki dodać cukier i sól, następnie wkruszyć drożdże i przemieszać. Do suchych składników dodać mleko, jajko i olej, zagnieść z tego dość twarde ciasto i utoczyć z niego w miarę równy wałek który pokroić w cienkie plasterki i uformować z nich placuszki.
Przygotowane placuszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pieczemy około 15 minut.
Takie placuszki smakują wybornie same bez dodatków, ale z dżemem, miodem lub z dowolnymi pastami dają nam pyszne śniadanie lub kolacje.
Z piekarnika? - dla mnie nowość. Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować, będziesz miło zaskoczona :)
Usuń