Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju zostawiam dzisiaj przepis na babkę cytrynową która skończyła u mnie jako 14 małych babeczek w białym lukrze. Klasyczna babka z tego przepisu wychodzi pyszna, ale te maleństwa dodatkowo cieszą oczy :)
Babeczki
220 gram masła
220 gram mąki pszennej
150 gram cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 cytryna
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać otarta skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku.
Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 180 st.
Po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z do odpowiedniej gęstości z sokiem wyciśniętym z cytryny ( lukier wychodzi kwaśny więc jeśli ktoś takiego nie lubi może sok zastąpić wodą), moje babeczki były dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem.
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.
OdpowiedzUsuńdrogi anonimie, a dlatego, że nigdzie nie ma zapisu, że babeczki jada się tylko w święta i nikt nie broni Tobie czy komuś innemu przygotować właśnie takie na majówkę
Usuń