Wiśniowe kostki
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
4 szklanki kompotu z wiśni
2 budynie śmietankowe
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wiśni bez pestek
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietan-fiksy
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka jajek ubić na bardzo sztywno z cukrem i szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (36 cm na 26 cm).
Piec w temp. 180st około 25 min.
Warstwa wiśniowa:
3 szklanki kompotu zagotować, a w 4 wymieszać proszek budyniowy który następnie wlać na gotujący się kompot i cały czas mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Wiśnie wypestkować i delikatnie wmieszać a budyń, następnie odstawić do przestudzenia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać całą masę wiśniową, a na niej rozsmarować warstwę śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkiem zastygło.
Przed podaniem ciasto posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i dowolnie ozdobić.
Pyszniutki:):) Ale zazdroszczę Ci tej wyremontowanej kuchni:):)
OdpowiedzUsuńAjć, nie mogę... Porywam kawałek tego pysznego ciacha, bo wygląda niesamowicie i do tego jest z moimi ukochanymi wisienkami :D
OdpowiedzUsuńCiasto było pyszne choć powstało z tego co akurat było w domu, a wiśnie były fantastyczne, aż żałowałam, że tak mało kupiłam.
Usuń