czwartek, 29 sierpnia 2013

Knedelki ze śliwkami

Znają je wszyscy czy lubią to już chyba nie koniecznie wszyscy :), ale pewnie nie ma domu w którym choć raz w sezonie na śliwki nie pojawiły by się knedle na obiad.

Knedelki

1 kg ziemniaków 
60 dag białego sera 
2 jajka 
mąka pszenna 
1/2 szklanki cukru 
dodatkowo: 
śliwki węgierki 
2 łyżki zmielonych migdałów 
2 łyżki cukru
Wykonanie:
 Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Zimne ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, wszystko robimy w misce.

 Skręcone ziemniaki z serem dokładnie wyrównać i podzielić na cztery części, następnie wyjąć ze swojego miejsca jedną cześć i napełnić ją równo mąką, dodać cukier i jajka, zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką i wyjąć na nią zagniecione ciasto, podzielić je na mniejsze porcje i utoczyć wałeczki które pociąć na porcje jak kopytka.

 Śliwki umyć i usunąć z nich pestki z mielonych migdałów i cukru zrobić mieszankę którą napełnić miejsca po pestkach, przygotowane śliwki owinąć dookoła ciastem i uformować kształt knedli. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, podawać lekko przestudzone z dodatkiem śmietanki lub podsmażonej na maśle bułce tartej.

4 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam, ale coraz częściej chodzą za mnie knedle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest najlepszy moment na ich zrobienie i delektowanie pysznym obiadkiem :)

      Usuń
  2. Uwielbiam :) Ja w swoim przepisie nie używam sera i cukru, tylko dodaję ociupinę mąki ziemniaczanej. Owoc w środku posypuję cukrem i cynamonem. Tym razem spróbuję Twojej wersji... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie mam sera to robię tak jak Ty to sposób mojej mamy wiec go znam, a to jest metoda Krzyśka i ta mi bardzo odpowiada.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody