Drożdżówka z serem i śliwkami
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
20 dag białego sera
10 dag margaryny
6 łyżek cukru
1 jajko
7 łyżek mleka
1/2 opakowanie suszonych drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
Kruszonka:
2/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1,1/3 szklanki mąki pszennej
10 dag wiórek kokosowych
1 szczypta proszku do pieczenia
dodatkowo:
około 1/2 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Ser utrzeć z margaryną, cały czas ucierając dodać cukier, mleko i jajko do powstałej masy dodać drożdże, przesianą mąkę oraz skórkę cytrynową. Z tych wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, zagniatać całość do momentu uzyskania kruszonki.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim ułożyć gęsto śliwki bez pestek i posypać grubą warstwą kruszonki.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do temp. 180st piekarnika i piec około 35min.
I jeszcze muszę się pochwalić czymś na co czekałam prawie miesiąc czasu bo to jest taka moja kropka na i :) w remoncie kuchni.
Szkło które zostało zamontowane zamiast tradycyjnych płytek, zdjęcia morze tego nie oddają, ale od dzisiaj nawet w zimowe dni mnie będzie witał wiosenny wschód słońca.
Zdjęcie jest autorstwa Jakuba Ziębikiewicza, kolegi mojej córki ja jestem nim zauroczona :) oczywiście zdjęciem :)
Pyszne to ciasto:) A ten dodatek sera... Mmmm
OdpowiedzUsuńCiasto było pyszne, a ser bardzo wyraźnie zmienił smak ciasta
Usuń