poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Drożdżówka z serem i śliwkami

Śliwki u mnie zaczynają gościć w kuchni, nie mam ich jakoś specjalnie dużo, ale na pewno jeszcze coś z nich smacznego przygotuję. Dzisiaj zrobiłam ciasto drożdżowe z obłędnie pachnącą kruszonką bo nie ma nic lepszego jak ciepłe ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki.

Drożdżówka z serem i śliwkami

Ciasto: 
40 dag mąki pszennej 
20 dag białego sera 
10 dag margaryny 
6 łyżek cukru 
1 jajko 
7 łyżek mleka 
1/2 opakowanie suszonych drożdży 
skórka otarta z 1 cytryny 
Kruszonka: 
2/3 kostki masła 
1/2 szklanki cukru 
1,1/3 szklanki mąki pszennej 
10 dag wiórek kokosowych 
1 szczypta proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
około 1/2 kg śliwek węgierek 

Wykonanie:
 Ser utrzeć z margaryną, cały czas ucierając dodać cukier, mleko i jajko do powstałej masy dodać drożdże, przesianą mąkę oraz skórkę cytrynową. Z tych wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
 Kruszonka:
 Masło rozetrzeć z cukrem dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, zagniatać całość do momentu uzyskania kruszonki.

 Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim ułożyć gęsto śliwki bez pestek i posypać grubą warstwą kruszonki.

 Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do temp. 180st piekarnika i piec około 35min.















I jeszcze muszę się pochwalić czymś  na co czekałam prawie miesiąc czasu bo to jest taka moja kropka na i :) w remoncie kuchni.
Szkło które zostało zamontowane zamiast tradycyjnych płytek, zdjęcia morze tego nie oddają, ale od dzisiaj nawet w zimowe dni mnie będzie witał wiosenny wschód słońca.
Zdjęcie jest autorstwa Jakuba Ziębikiewicza,  kolegi mojej córki ja jestem nim zauroczona :) oczywiście zdjęciem :) 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody