Taki dżem z kakao zna wielu, ale po wczorajszym dniu wiem, że są i tacy co się się z nim spotkały pierwszy raz dzięki mojemu słoiczkowi który zaniosłam do pracy.
Dżem czasochłonny, ale warty zrobienia bo dzieci się nim zajadają.
Domowa nutella
3 kg śliwek koniecznie ciemnych u mnie było to coś węgierko podobne
1.5 kg cukru
1/2 łyżeczki soli
20 dag ciemnego kakao
20 dag czekolady mlecznej z orzechami
wykonanie:
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem podlać 3/4 szklanki wody i rozgotować po czym dokładnie zmiksować i na małym palniku często mieszając smażyć do momentu zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodać cukier i sól, całość gotować jeszcze przez kolejne 30 min na koniec dodać kakao i połamaną czekoladą, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Gorący i gęsty dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
W moim domu znika bardzo szybko więc nie gotuję słoików, ale jeśli chcemy je przechowywać to warto je zagotować.
czuje się zmuszana do domowych nutelli- mój luby napiera! =D
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
:) Dziękuję za zaproszenie :)
Usuń