Autorka tego bloga twierdzi, że to "najlepsze ucierane ciasto" ja nie do końca się z nią zgadzam choć ciasto wyszło bardzo smaczne i rodzina zjadła z apetytem.
Ucieraniec z truskawkami
20 dag margaryny
10 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
dodatkowo:
truskawki
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać kolejno
jajka.
Suche składniki dodać do masy z margaryny i jajek, następnie
wszystko dokładnie wymieszać już przy pomocy łopatki.
Kruszonka:
Masło rozcierać z cukrem i mąką do uzyskania ładnej kruszonki.
Formę (33 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto na
nim ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 175 st i piec ciasto około 45 min, po upieczeniu
można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
ale dużo pięknych truskawek :) Ciasto prezentuje się bardzo ładniae :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
i wyjątkowo słodkich truskawek :)
Usuń