czwartek, 27 czerwca 2013

Drożdżowe muffiny

Tak do końca nie wiem czy to mogą być muffiny, ale nie szukając dziury w całym :) powiem tylko, że były pyszne, takie mięciutkie i pachnące, a moje dzieci już zamówiły sobie ich powtórkę.

Drożdżowe muffiny

Ciasto: 
1/2 kg mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 jajko 
1 szklanka mleka 
1/4 szklanki oleju 
1 opakowanie suszonych drożdży 
kruszonka: 
10 dag zimnego masła 
10 dag mąki pszennej 
5 dag cukru 
2 łyżki zmielonych migdałów 
dodatkowo: 
truskawki 
jagody 
jajko do posmarowania
Wykonanie:
 W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i suchymi drożdżami w drugim naczyniu lekko ubić jajko z dodatkiem mleka i oleju, następnie dolać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
 Przygotowane ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny.
 Kruszonka:
 Masło posiekać z cukrem, mąką i migdałami, następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.


Do foremek powkładać papierowe papilotki i do każdej włożyć niewielka kulkę z wyrośniętego ciasta.
 Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim ułożone w foremkach ciasto, następnie na wierzchu ułożyć truskawki lekko je wciskając i posypać jagodami oraz kruszonką.
Piec około 20-25 min w temp. 180 st.




2 komentarze:

  1. Rzeczywiście wychodzą fajnie miękkie i smaczne. Niestety u mnie efekt wizualny trochę opłakany, truskawki wywędrowały na górę, część się oderwała, jakoś nie umiem ich tak ufiksować, żeby trzymały się całości...Połowę zrobiłam w końcu nakładając owoce na placuszek ciasta i formując kulę:) Ale i tak wszystkie zjedliśmy:) M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody