Drożdżowe ciasteczka
125 g margaryny
2.1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2.5 dag drożdży
1 łyżka kwaśnej śmietany
truskawki
1 jajko do posmarowania
cukier perlisty do posypania
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, jajka, śmietanę oraz pokruszone drożdże, szybko zagnieść ciasto tak jak kruche.
Bez czasu na wyrastanie ciasto cienko ( około 1/2 cm) rozwałkować na stolnicy podsypanej sporą ilością mąki i szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, następnie każde ciasto posmarować lekko ubitym jajkiem i poukładać na wierzchu plasterki truskawek lekko je wciskając.
Ciasteczka na koniec posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st od 15 do 18 min.
Moje truskawki były dosyć kwaśne więc ciastka po wierzchu posypałam dodatkowo cukrem pudrem.
Taka ilość truskawek dzisiaj zakupiłam, ale się będzie działo :)
Pyszności.
OdpowiedzUsuńU mnie z truskawkami na razie tylko ciasto kefirowe było.
U mnie prawdziwe truskawkowe szaleństwo :)
Usuń