Deser bo tak to można nazwać był u mnie kilka dni temu, ale z powodu awarii internetu dodaję dopiero dzisiaj choć moja rodzina zdążyła już o nim zapomnieć.
Deser był pyszny taki kruchy i jednocześnie mięciutki ja podałam jak szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną, ale z lodami też smakuje pysznie.
Kruszonkowo-owocowe kostki
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
1 mała paczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
80 dag rabarbaru
1.5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka truskawek
1 szklanka śmietany 30 %
1 śmietan-fiks
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz jajka i zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić.
Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem i rozgotować na
koniec dodać szczyptę soli i po wystudzeniu wymieszać z mąką
ziemniaczaną.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i
wyłożyć połową schłodzonego ciasta na nim rozsmarować mus rabarbarowy i
po wierzchu posypać poskubanymi kawałeczkami pozostałego ciasta( można
też zetrzeć na tarce).
Truskawki pokroić w plasterki i posypać po
cieście.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 45 min po
upieczeniu lekko przestudzić i pokroić na porcję takie około 10cm na 10
cm. śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, następnie
wycisnąć z ozdobnie na środku każdej kostki.
Muszę się jeszcze pochwalić tortem jaki dostałam od mojej rodzinki, tort w wykonaniu córci z której jestem strasznie dumna bo nie dosyć, że zrobiła go w tajemnicy to był ładny i bardzo pyszny.
Absolutnie cudowne :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie :)
Usuń