Delikatne i wilgotne babeczki jogurtowe, przygotowane tak na szybko, ale bardzo smaczne.
Jogurtowo-owocowe babeczki
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu truskawkowego
1 jajko
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Osobno wymieszać na sucho przesianą mąkę, cukier, sól, cynamon oraz sodę
z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubić jogurt z jajkiem,
dodać masło, wymieszać i wlać do suchych składników.
Przy pomocy łyżki
wszystko delikatnie wymieszać na koniec dodać truskawki.
Małe foremki do
babeczek napełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20 min w nagrzanym do
200 st piekarniku.
Ja miałam silikonowe foremki więc ich nie smarowałam wcześniej
tłuszczem, ale jeśli używamy metalowych foremek to musimy je wysmarować
tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Upieczone i wystudzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i polać
rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem, ozdobić dowolnymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz