Już są !! malutkie i czarniutkie jagody, mój mąż nazbierał troszeczkę i dzięki temu była pyszna kolacja.
Placuszki z jagodami
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
około 1 szklanki jagód
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do
pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie
dokładnie wymieszać.
Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z
wody jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki.
Placuszki odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać ciepłe posypane
cukrem pudrem.
Dobry z niego maż skoro sam nazbierał. To się nazywa małżeńska współpraca! Placuszki wyglądają pysznie, a ja sama nie mogę się już doczekać żeby zjeść ich porządną dawkę:)
OdpowiedzUsuńJak do tej pory to ta współpraca dobrze nam wychodzi :), a placuszki pyszne :)
Usuńmniam, takie placuszki uwielbiam i bardzo często robię:)
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie ich do akcji jagodowej:)
Ja sobie takich placuszków też nie umiem odmówić :)
Usuń