Warstwowe lub bardziej kombinowane, ale wyszło bardzo smacznie. Ciasto było wilgotne w smaku i bardzo fajnie się kroiło, nic się nie wylewało, ani nie sypało z niego, a przy czym było bardzo smaczne. Jednym słowem udane cudowanie :)
Warstwowe ciasto z bananami
Ciasto kruche:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 banany
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Margarynę posiekać z
cukrem, dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka,
zagnieść ciasto które schłodzić około 2 godz.
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno dodać cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka i delikatnie
wymieszać, do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z kakao i
proszkiem do pieczenia.
Budyń ugotować na mleku i delikatnie
przestudzić.
Zimnym kruchym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy,
wylać na nim cały budyń i ułożyć połówki bananów (przecięte wzdłuż) na
to wlać ciasto biszkoptowe i delikatnie wyrównać.
Piec w temp. 180st
około 45min.
Po upieczeniu wystudzić, polać polewą i posypać kolorową
posypką.
na pewno pyszne, bo to przecież banany i czekolada:) zapisuję
OdpowiedzUsuń