Duże ciacha
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny
4 szklanki mąki1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
marmolada
rodzynki
migdały w płatkach
owoce ja miałam wiśnie z kompotu
owoce ja miałam wiśnie z kompotu
lukier
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem
i cukrem waniliowym, dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i odstawić do
schłodzenia.
Kiedy ciasto dobrze się schłodzi na podsypanej mąką
stolnicy cienko je rozwałkować i wyciąć duże ciastka w co drugim wyciąć
otwór. Budyń ugotować na mleku i tylko delikatnie
przestudzić, całe ciastka cienko posmarować marmoladą i przykryć
ciastkiem z otworem który napełnić budyniem na budyniu ułożyć dowolne
owoce( ja użyłam wiśni
bez pestek z kompotu i też bardzo pasowały do całości), posypać
rodzynkami i migdałami.
Piec około 15 -20 min w temp 180 st, po
upieczeniu polać delikatnie lukrem.
Lukier ja zrobiłam taki zwyczajny
czyli 1/2 szklanki cukru pudru roztarłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą.
Przepięknie wyszły! Aż chciałoby się sięgnąć po jedno do kawki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka:) Idealne do porannej kawy:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Czasem dostaję kompot z wiśni, za którym średnio przepadam samym w sobie, a wygląda na to, że można z tych wiśni wykombinować coś naprawdę fajnego. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo, jakie kreatywne ;]
OdpowiedzUsuńszybko, łatwo, słodko ;]
Fajoskie :-)
OdpowiedzUsuń