Ciasto z masą cytrynową
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
cukier puder
gorzka czekolada
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do białości. Kiedy białka są ubite na sztywną bezę ostrożnie wymieszać ją z żółtkami jajek i połączyć z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką na koniec dodać startą skórkę cytrynową.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180st około 30-35min.
Masa cytrynowa:
Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać śmietanę oraz galaretkę, mieszając zagotować i wystudzić.
Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Na spodzie ciasta rozsmarować całą masę cytrynową i przykryć drugim plackiem, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz dosłodzoną do smaku cukrem pudrem ja dałam 2 łyżki. Całe ciasto posypać startą czekolada i schłodzić w lodówce.
Pyszności,zjadłabym kawałeczek do kawki.
OdpowiedzUsuńIwonko zrobiłam i muszę Ci powiedziec,że ta masa jest boska.Już myślimy z dziewczynami nad kolejnymi smakami.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i masz rację z tą masą można kombinować ja też tak robię:),
UsuńPozdrawiam,
nie napisano jaka to śmietana???kwaśna słodka??
OdpowiedzUsuńja z 18% spotkałam sie tylko z kwaśną więc taka tutaj jest użyta
Usuń