Strony

poniedziałek, 19 marca 2012

Warstwowe ciasto z bananami

Warstwowe lub bardziej kombinowane, ale wyszło bardzo smacznie. Ciasto było wilgotne w smaku i bardzo fajnie się kroiło, nic się nie wylewało, ani nie sypało z niego, a przy czym było bardzo smaczne. Jednym słowem udane cudowanie :)

Warstwowe ciasto z bananami

Ciasto kruche:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka 
1/4 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
3 banany
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy

polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Wykonanie:
Ciasto kruche:
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, zagnieść ciasto które schłodzić około 2 godz.
 Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno dodać cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
 Budyń ugotować na mleku i delikatnie przestudzić. 
 Zimnym kruchym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy, wylać na nim cały budyń i ułożyć połówki bananów (przecięte wzdłuż) na to wlać ciasto biszkoptowe i delikatnie wyrównać.
 Piec w temp. 180st około 45min. 
Po upieczeniu wystudzić, polać polewą i posypać kolorową posypką. 





1 komentarz:

  1. na pewno pyszne, bo to przecież banany i czekolada:) zapisuję

    OdpowiedzUsuń