Kruche rogaliki ze śliwkami
ciasto
25 dag margaryny
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo:
kilka śliwek węgierek
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć na dość cienkie trójkąty na każdej porcji ciasta ułożyć po połowie śliwki i zaczynając od szerszego doły zwinąć rogaliki
które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńi takie właśnie są :)
UsuńWitam, mam pytanko, ile sztuk wychodzi tego przepisu?
OdpowiedzUsuńja robiłam malutkie więc wyszło mi około 40 sztuk
Usuń