Obiad typowo letni, kurczak niby dostępny jest przez cały rok, ale te warzywa już nie i to czyni to danie takim wyjątkowym.
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
1/2 kg mięsa z podudzi kurczaka bez kości
1/2 szklanki bobu
3 młode marchewki
2 większe różyczki kalafiora
1 cebula
1 pomidor
1 szklanka bulionu drobiowego
3/4 śmietany 30%
przyprawy
szczypior
wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje, natrzeć solą oraz czarnym pieprzem. Podudzia mają na sobie niewielkie ilości tłuszczu i dlatego obsmażamy ja na suchej rozgrzanej patelni, kiedy mięso się zarumieni posypujemy pokrojoną w krążki cebulą, plasterkami marchewki, dolewamy bulion ( ja dałam rosół co gotował się w garnku obok). Kalafior rozdrabniamy na mniejsze różyczki i dodajemy do mięsa w momencie kiedy bulion się zagotuje, dodajemy go troszkę później, aby się nie rozgotował za bardzo, dolewamy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu do miękkości,
Bób gotujemy osobno z dodatkiem soli i po ugotowaniu obieramy z błonki, następnie dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem gotujemy, sos możemy dodatkowo zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, a przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz