Dzisiaj ciasto z kwaśnym akcentem czyli porzeczkami jakie urosły na naszej działce, a było ich, aż 1,5 szklanki ( porcja idealna na ciasto). Pomysł podpatrzony tutaj
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
ciasto;
14 dag masła
20 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 12 %
kruszonka:
75 gram bardzo miękkiego masła
75 gram cukru
15 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1,5-2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne z czerwoną
wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem do kremu maślanego dodajemy po całym jajku i cały czas ucieram. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy maślanej, dolewamy mleko ze śmietaną, teraz całość mieszamy przy pomocy łyżki ( nie mieszamy długo).
kruszonka:
Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.
Słodkie ciasto w połączeniu z kwasową porzeczką, idealnie!
OdpowiedzUsuń