Mam kilka przepisów na ciasta do spisania bo zdjęcia czekają, ale wszyscy są przesłodzeni po świętach to dzisiaj podrzucam bardzo prosty przepis na pyszną surówkę do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty
1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
około 10 cm pora ( biała część)
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy
3-4 łyżki majonezu
wykonanie;
Kapustę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( bez środkowej twardej części ) , dodać niewielką ilość soli oraz sok cytrynowy i po wymieszaniu odstawić na kilkanaście minut. Por pokroić w cienkie paseczki, następnie dodać do kapusty razem z majonezem, wymieszać, doprawić do smaku szczyptą cukru, pieprzem i ewentualnie solą. Można podawać od razu po wymieszaniu, ale moim zdaniem warto dać jej kilka minut na " przegryzienie smaków"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz