Dzisiaj jeszcze bez przepisu na ciasto, ale jutro już chyba będzie :) Kluseczki z tego przepisu wychodzą pyszne, polecam bo to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków co zostały nam z wcześniejszego obiadu.
Kluseczki kładzione z ziemniakami
70 dag gotowanych ziemniaków
40 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
wykonanie;
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mąkę wsypać do miski, dodać przyprawy, olej, jajka i mleko, wymieszać przy pomocy łyżki. Ziemniaki dodać do ciasta i dokładnie z nim połączyć ( powstanie gęste ciasto).
W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, maczając łyżkę w gorącej wodzie nabierać niewielką ilość ciasta i kłaść na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki podajemy zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem z dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz