czwartek, 4 kwietnia 2019
Rolada z szynki
Przyszło mi do głowy zrobić taką roladę na obiad, a z tyłu głowy było " jak zostanie to w plastereczki i na kanapki:, ale nie zostało :) Niby trudna, ale jednak prosta i bardzo smaczna porcja mięsa w aromatycznym sosie.
Rolada z szynki
1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
2 cebule
5-6 pieczarek
2 marchewki
1 jabłko
1 pomarańcza
2 łyżki smalcu
4 łyżki śmietany 12 %
przyprawy
wykonanie:
Kupując mięso wybieramy takie bardziej płaskie nie okrągłe jak na pieczeń, mięso nacinamy na środku ( ale nie do końca, aby całkiem nie przeciąć) rozkładamy i rozbijamy najcieniej jak się da.
Płat mięsa posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, posypujemy 1 cebulą pokrojoną w piórka i pieczarkami pokrojonymi w plasterki ja dodatkowo dałam szczypiorek z czosnku.
Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasna roladę i związujemy dość ściśle sznurkiem do wędlin.
Zwinięte mięso posypujemy ponownie solą oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na kilka godzin.
W garnku rozgrzewamy smalec i odsmażamy roladę na złoty kolor, następnie dodajemy drugą cebulę i obrane ze skórki jabłko pokrojone w ćwiartki, marchew pokrojona w grube plastry, wyciskamy sok z pomarańczy,
dolewamy bulion wieprzowy do 3/4 wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości ( u mnie około 2 godziny ) w tym czasie nadmiar płynu się wygotuje, jabłka i cebula całkowicie się rozgotuje zagęszczając sos na koniec dolewamy śmietanę wymieszana z kilkoma łyżkami gorącego sosu, ponownie doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy do smaku. Mięso podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem sosu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz