Przepis na te ciasteczka zna chyba każda babcia na świecie ( moje obie znały :) ), a są to chyba najlepsze kruche ciasteczka jakie można upiec w domu. Zwykłe okrągłe, wycinane szklanką z chrupiącą warstwą cukru, pycha :) Babcią jeszcze nie jestem, ale pod wpływem wspomnień o mojej babci postanowiłam upiec te ciasteczka.
Ciasteczka babci
25 dag masła
15 dag cukru
35 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
dodatkowo;
1 jajko
gruby cukier
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całe jajko, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Blat podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim wycięte ciasteczka.
Dodatkowe jajko lekko ubić i przy pomocy pędzla smarować wierzch ciastek, następnie posypać spora ilością cukru.
Piec w temp.180 st około 13-15 minut do momentu ładnego zezłocenia.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńBo takie właśnie są , pyszne :)
Usuń