niedziela, 20 stycznia 2019

Maślankowa pianka z malinami

Troszeczkę lata w środku zimy :)






























Maślankowa pianka z malinami

spód:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pianka:
800 ml maślanki truskawkowej
3 galaretki truskawkowe
30 dag mrożonych malin
bita śmietana;
400 ml śmietany 30%
10 dag białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
wiórki z białej czekolady
wykonanie;
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru, następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtka. Mąki przesiać  i dodać do masy jajecznej, delikatnie wszystko ze sobą połączyć przy pomocy łyżki. Tortownicę 20-22 cm średnicy wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 170st około 15-20 minut do suchego patyczka.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i przestudzić, maślankę lekko ubić przy pomocy miksera ( maślanka się nie ubije jak śmietana, ale ładnie spieni) do spienionej maślanki dolać przestudzoną galaretkę i wymieszać, następnie wsypać maliny ( zamrożone ) i odstawić do zgęstnienia.
Kiedy maślankowa masa zacznie gęstnieć wylać ją na upieczony i wystudzony spód z ciasta, Formę z ciastem wstawić do lodówki.

 Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić. Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i też przestudzić
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i czekoladę, ewentualnie dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na zastygniętą piankę maślankową i odstawić do zastygnięcia. Dokładnie stężały deser wyjąć ostrożnie  z formy i przed podaniem posypać wiórkami z białej czekolady. Mój deser dodatkowo posypałam cząstkami malin.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody