Ciasteczka z okienkiem
ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
krem:
15 dag masła
2-3 łyżki cukru pudru
10 dag białej czekolady
5 łyżek mleka w proszku
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtko jajka oraz śmietanę i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wszystkie składniki posiekać szerokim nożem i szybko zagnieść ciasto, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować cieniutko schłodzone ciasto, przy pomocy prostokątnej foremki wyciąć ciastka i w co drugim przy pomocy serduszka wyciąć okienka.
Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 8-10 minut po upieczeniu wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem i kiedy masło ładnie się spieni cały czas ucierając dodać płynną czekoladę, szczyptę soli mleko w proszku. Kiedy krem jest gotowy można go zabarwić barwnikiem spożywczym, ale to nie jest konieczne.
Wystudzone ciastka bez okienka posmarować warstwą kremu i przykryć ciastkiem z serduszkiem i delikatnie docisnąć.
Złożone ciasteczka odstawiamy do lodówki na kilka godzin w tym czasie ciastka zastygną i połączą się smaki ciasta i kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz