Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z pysznym wnętrzem, a do maczania pikantny sos. Przepis idealny na luźne spotkanie w gronie znajomych lub na zwykły sobotni obiad. Sobotni bo jednak trzeba poświęcić troszkę czasu na ich przygotowanie, a wiadomo jak to bywa z czasem w tygodniu :)
Pieczone pierogi
ciasto:
750 dag mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
7 dag drożdży
7 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
farsz:
1 cebula
30 dag pieczarek
30 dag mięsa z podudzi kurczaka ( oddzielone od kości)
20 dag sera mozzarella 20 dag
zielona pietruszka
2-3 łyżeczki przyprawy vegeta natur z curry
sól, pieprz
2 łyżki oleju
sos:
250 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
około 10 cm zielonego długiego ogórka lub jeden większy gruntowy
przyprawy
dodatkowo:
jajko
czarnuszka lub mak
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki, dolać oliwę, zagnieść gładkie ciasto ( bardzo ładnie się zagniata). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni podgrzać olej, wrzucić razem cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso pokrojone w niewielką kostkę, posypać po wierzchu niewielką ilością soli oraz pieprzu, wymieszać i na małym ogniu smażyć kilka minut. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać na patelnie do podsmażonego mięsa na tym etapie dosypać przyprawę z curry ( ja dałam 3 łyżeczki ), wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut, następnie przestudzić. Ser kroimy w kostkę i dodajemy razem z zieloną pietruszką do przestudzonego farszu.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm, przy pomocy większego kubka ( szklanka jest za mała) wyciąć krążki z ciasta
na środku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej pierogi, miejscem zlepienia do góry.
Dodatkowe jajko lekko ubić, a następnie posmarować nim po wierzchu pierogi, posypać czarnuszką lub makiem, zostawić do podrośnięcia około 30 minut.
Piec w temp. 200 st około 15-18 minut do ładnego zrumienienia.
Sos przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły.
Ogórka pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jogurt przelać do miseczki, dodać do niego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i chilli.
Pierogi podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkiem sosu, ale na zimno też były smaczne.
Pysznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńi pysznie smakowały :)
Usuń