Kiedy za oknem jest tak nijako to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa.
Zupa zielony krem
por około 30 dag
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała pietruszka
1/4 małego selera
1 puszka groszku
1/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
przyprawy
kilka plasterków pikantnego salami
kilka kromek podsuszonego chleba ( u mnie ciemny)
wykonanie:
Por pokroić w krążki i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pietruszkę oraz niewielka ilość soli, zalać wszystko 1 litrem bulionu warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa prawie się rozgotują dolewamy do garnka groszek razem z zalewą i miksujemy na gładki krem. Mleko dolewamy do garnka z zupą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Salami kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na chrupko. Chleb kroimy w bardzo małą kostkę i suszymy lekko podsmażając na gorącej
patelni w trakcie smażenia często mieszamy, aby chleb się nie
przypalił. Grzanki z chleba można tez przygotować w piekarniku.
Gorącą zupę podajemy posypaną paseczkami salami oraz grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz