Błyskawiczny w wykonaniu deser na zimno z serków homogenizowanych polany frużeliną jagodową.
Sernik na zimno z frużeliną jagodową
masa serowa:
60 dag serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny fiks
3/4 szklanki jagód lub borówki
frużelina:
1,5 szklanki jagód
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
Wykonanie:
Dno tortownicy 18 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.
Serek wyjąć do miski i rozetrzeć, dodać płynną żelatynę i wymieszać, następnie masę serową wymieszać bardzo delikatnie z ubitą śmietaną, a na koniec dodać osuszone jagody. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniała i po lekkim ścięciu wylać na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.
Frużelina:
Jagody wsypać do garnka i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, postawić na gazie i zagotować w trakcie podgrzewania jagody puszczają sok więc łyżką troszkę go odlewamy do kubeczka i w nim mieszamy mąkę ziemniaczaną do gotujących się jagód dolewamy sok z mąką ziemniaczaną, mieszając ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zastygniętą masę serową polewamy zimną frużeliną jagodową i dokładnie chłodzimy, przed podanie dekorujemy biszkoptami.
kusicielko :) zaśliniłam się patrząc :D
OdpowiedzUsuńPyszny i kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń