Nic tak nie zachowuje smaków lata jak przetwory, owoce i warzywa zamknięte w słoiczkach nawet w grudniu mogą nam przypomnieć o ciepłych promieniach słońca. Malinowy sos to idealny dodatek do lodów, naleśników czy racuchów, a nawet zwykła owsianka zyska z nim niepowtarzalny smak.
#MyVictorinox
Sos jest przepyszny, ale ma jedną wadę wychodzi go mało i koniecznie trzeba zrobić go kilka razy zanim skończą się maliny z czekoladą też nie oszczędzamy bo tylko ona jest zagęstnikiem sosu i ma znaczący wpływ na smak.
Malinowy sos
50 dag malin
1 szklanka cukru
40 dag białej czekolady
5 dag płatków migdałowych
wykonanie:
Maliny przełożyć do garnka dodać cukier i szczyptę soli oraz pokruszone płatki migdałowe, zagotować ( staramy się jak najmniej mieszać). Kiedy maliny puszczą sok dodać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić na kilka minut w tym czasie czekolada zacznie się od temperatury rozpuszczać więc możemy ponownie wymieszać. Sos przelewamy do małych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Sos przechowujemy w lodówce lub najbardziej chłodnym miejscu, ale tylko te słoiczki co mamy pewność, że są szczelnie zamknięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz