Pizza na grzankowym spodzie
ciasto:
3 kromki czerstwego chleba
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sos pomidorowy:
5 większych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
przyprawy
dodatkowo;
1 opakowanie sera mozzarella
kilka plasterków salami
20 dag żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
zioła do pizzy
wykonanie:
Chleb pokroić na bardzo drobną kostkę i zrumienić na patelni ( ja to robię bez tłuszczu) .
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do przesianej mąki, dodać przyprawy i olej, zagnieść gładkie ciasto ( najlepiej robotem). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, grzanki wsypać do ciasta po wyrośnięciu i delikatnie razem z nim jeszcze raz zagnieść,
podzielić na dwie części.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć na patelnię dodać czosnek pokrojony w plasterki i oliwę, pomidory postawić na gazie i rozgotować, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią, odparować nadmiar soku.
Ciasto cienko rozwałkować na dwa placki i ułożyć na papierze do pieczenia,
a papier na kratce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć cienko pokrojona paprykę, cebulę i porwane plasterki salami na koniec ser mozzarella, posypać ziołami niewielka ilością ziaren słonecznika lub dyni.
Obie pizze piec osobno w piekarniku nagrzanym do 200-210 st około 15 minut, podawać zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz