poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Kokosowiec z musem mirabelkowym

W ostatnim numerze gazetki Gotuj krok po kroku jest wspaniały przepis ( zresztą nie jeden) na ciasto Kokosowiec i ja z moją lubością do kokosa musiałam oczywiście go spróbować. Mirabelki są w zastępstwie czarnej porzeczki, ale i tak ciacho jest pyszne, a jak wygląda :)































Kokosowiec 

ciasto:
15 dag wiórków kokosowych
12 dag herbatników
5 dag masła
8 dag cukru
1/4 szklanki mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
600 ml śmietany 30%
30 dag serka homogenizowanego naturalnego
2 galaretki cytrynowe
mus owocowy:
40 dag śliwek mirabelek bez pestek
3/4 szklanki cukru
4 łyżeczki  żelatyny
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać żółtka jajek do kremu maślanego dodać wiórki kokosowe i pokruszone ciastka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z ciastem. Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec w 190st ok 15 minut.

40 dag śliwek  mirabelek już bez pestek zmiksować na mus z dodatkiem cukru,
żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do musu owocowego, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Kiedy mus owocowy zacznie zastygać wylać go na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej  wody i przestudzić. Serek wymieszać z płynną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
Masę serową wylać na zastygnięty mus owocowy i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, przed podaniem dowolnie ozdobić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody