Pasztet z cukinii brzmi dziwnie przy takim amatorze mięsa, ale muszę się przyznać, że ten śmiało może konkurować nawet z tym świątecznym. Pasztet jest pyszny, pachnie grzybami i ziołami, smakuje idealnie jako dodatek do pieczywa u mnie koniecznie posmarowanego masłem.
Pasztet z cukinii
3 szklanki startej cukinii ( 1 duża lub 2 mniejsze)
1 duża marchew
25 dag kurek
25 dag żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki płatków owsianych
5 jajek
1/3 szklanki oleju
1 łyżka magi
1 łyżka tymianku
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka jarzynki
2 łyżki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła
wykonanie:
Cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami po lekkim ubiciu w szklance odmierzyć 3 takie szklanki, cukinie przełożyć do miski i dodać startą marchew. Kurki oczyścić i posiekać ( nie za drobno) na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz kurki po podsmażeniu dodać do cukinii. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i w całości dodać do miski, następnie wbić jajka, wlać olej i dodać wszystkie przyprawy razem z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, wymieszać. Na koniec do masy pasztetowej wsypać bułkę tartą i płatki owsiane, dokładnie wymieszać.
Formę do wypieku keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją masą pasztetową.
Piec w temp. 200st około 60-70 minut, wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz