Przepis na to ciasto pewnie nie jeden już ma bo ja go miałam i przesiałam gdzieś pomiędzy tymi wszystkimi zapiskami, posiłkowałam się dlatego przepisem z tej strony.
Ciasto powinno mieć troszkę więcej śliwek, ale te co ja kupiłam niestety były zamieszkałe :) i dlatego została mi tylko garstka, ale biała czekolada uratowała sprawę :)
Piegusek ze śliwkami
30 dag mąki tortowej
20 dag cukru
25 dag masła ( użyłam Kasi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
2 łyżki mleka
5 jajek
dodatkowo:
około 30 dag ciemnych śliwek
10 dag białej czekolady
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku, następnie cały czas ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i makiem na koniec wlać mleko.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze części i wymieszać je z 1 łyżką bułki tartej, posypać nimi wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temp 170 st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać po wierzchu rozpuszczoną biała czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz