Gar pełen smaków i aromatów, ponoć zupa nie jest dobrym pomysłem na letni obiad, ale ta zupa najlepiej smakuje o tej porze roku kiedy wszystko jest młode i pyszne.
Zupa moc warzyw
3 czerwone buraki
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 szklanka ugotowanego bobu
30 dag białej kapusty
1 mała cukinia
3 pomidory
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
przyprawy
4 łyżki masła
2 łyżki śmietany
wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać ziemniaki i buraki pokrojone w mniejszą kostkę, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć i gotować 30 minut. Kapustę pokroić w paseczki i po 30 minutach dodać do garnka, gotować kolejne 15 minut. Pomidory obrać i pokroić w kostkę tak samo pokroić cukinię i dołożyć do zupy, wsypać ugotowany i obrany ze skórki bób i gotować kolejne kilka minut, aż cukinia zmięknie. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podanie posypać zieloną pietruszką.
Zupki u nas gotujemy na wodzie redox z naszego filtra do wody, mamy dzięki temu zupy podnoszące naszą odporność bo ta woda podnosi odporność.
OdpowiedzUsuń