Ciasto jogurtowe z malinkami
wszystkie składniki są odmierzane szklanką o pojemności 200 ml
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
dodatkowo:
maliny
wykonanie:
Make przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać na sucho. W drugiej misce bardzo dokładnie połączyć jogurt z olejem i jajkami, następnie mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto na wierzchu ułożyć maliny. Piec w temp. 180 st około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz