Morele najlepiej smakują prosto z drzewa, ale to ciasto jest dowodem na to, że w cieście są też przepyszne. Moim skromnym zdaniem deser wygląda niezwykle urokliwie, a co do smaku to polecam zrobić i podać jak jeszcze jest ciepłe bo wtedy smakuje najlepiej.
Ciasto morelowe
spód z ciasta
10 dag masła
20 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
masa budyniowa:
200 ml mleka 3,2%
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu waniliowego
dodatkowo:
30 dag świeżych moreli
wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać na sucho, następnie dodać zimne masło, żółtka i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na kwadrat większy jak blaszka w której będziemy piec (moja 20 cm na 20 cm) Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto, naddatkiem wykleić boki, dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
Spód z ciasta zapiec w temp. 180 st około 20 minut po tym czasie zdejmujemy ostrożnie papier i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut.
Mleko, żółtka i jajka dokładnie ubijamy z cukrem i mąkami oraz aromatem.
Na podpieczonym spodzie układamy obrane ze skórki morele i zalewamy przygotowaną masą budyniową.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy kolejne 30 minut po upieczeniu studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Pycha ciasto, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne było :)
Usuń