Słodki i letni obiad choć za oknem pogoda dzisiaj była raczej jesienna :)
Pierogi z morelami
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
ciepła woda
Nadzienie:
1/2 kg moreli
4 łyżki mielonych orzechów
4 łyżki miodu
wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak
na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka
minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko
ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta.
Morele obrać i pokroić na mniejszą kostkę, przełożyć do garnka dodać do nich miód, orzechy i 2 łyżki wody, wymieszać. Garnek postawić na małym gazie po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Całe nadzienie jeszcze gorące wylać na sitko z owoców będzie farsz do pierogów, a z tego co się odsączy powstanie pyszny sos do pierogów.
Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.
Po lekkim przestudzeniu podawać pierogi polane powstałym sosem morelowo-orzechowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz