poniedziałek, 3 lipca 2017

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

Na bazie sprawdzonego przepisu na zawijaski z czosnkiem powstały całkiem inne bo z nadzieniem szpinakowym. Taki zawijasek to dobry pomysł na imprezkę przy piwie jak i na wycieczkę jako smaczny prowiant :)





























Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem
25 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
25 dag mąki pszennej typ 450
5 dag drożdży
3 łyżki oleju
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
40 dag szpinaku
5 dag masła
3 ząbki czosnku
przyprawy
1 jajko
sól morska 
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepła wodę i wymieszać, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, dolać olej i drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Na większej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim kilka minut umyty i odsączony z wody szpinak  na koniec dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i rozsmarować na nim przestudzony szpinak, pociąć na 3 cm szerokości paski, następnie złożyć na pół i zwinąć kilka razy.
Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską.
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody