Dlaczego zmiana przez przypadek, a to dlatego, że zapomniałam o skórce i pod ręka miałam tylko oranżadkę :)
Sernik na zimno z jagodami
masa serowa:
80 dag dera do serników
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
1 małe opakowanie musującej oranżadki o smaku pomarańczowym
dodatkowo:
12 dag herbatników maślanych
6 dag masła
około 1,5 szklanki jagód
wykonanie:
Herbatniki zmiksować razem z masłem do uzyskania jednolitej masy, tortownicę najlepiej mała na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę herbatnikową, ugniatając wyrównać i wstawić na 10 minut do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać oranżadkę w proszku i wymieszać,następnie do masy dodać płynną żelatynę i dokładnie wszystko połączyć. Połowę jagód dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, masę przelać na schłodzony spód z ciastek i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gotowy sernik posypać pozostałymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz