czwartek, 14 lipca 2016

Sernik na zimno z jagodami

Zobaczyłam ten sernik i wiedziałam, że muszę zrobić choćby się waliło i paliło :) Użyłam większej tortownicy i mój sernik jest niski, a i dokonałam przez przypadek małej zmiany składników, dokładnie zamiast skórki pomarańczowej dałam do masy serowej 1 opakowanie musującej oranżadki w proszku o smaku pomarańczowym co nadało całości bardzo ciekawy posmak.
Dlaczego zmiana przez przypadek, a to dlatego, że zapomniałam o skórce i pod ręka miałam tylko oranżadkę :)




























 Sernik na zimno z jagodami

masa serowa:
80 dag dera do serników
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
1 małe opakowanie musującej oranżadki o smaku pomarańczowym
dodatkowo:
12 dag herbatników maślanych
6 dag masła
około 1,5 szklanki jagód
wykonanie:
Herbatniki zmiksować razem z masłem do uzyskania jednolitej masy, tortownicę najlepiej mała na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę herbatnikową, ugniatając wyrównać i wstawić na 10 minut do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, a następnie przestudzić.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać oranżadkę w proszku i wymieszać,następnie  do masy dodać płynną żelatynę i dokładnie wszystko połączyć. Połowę jagód dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, masę przelać na schłodzony spód z ciastek i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gotowy sernik posypać pozostałymi jagodami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody