Wystarczy zrobić pierogi z jagodami, aby uszczęśliwić rodzinkę, ale czekoladowe pierogi to już całkowite szaleństwo :)
Czekoladowo-jagodowe pierogi
ciasto:
50 dag mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego masła
1 jajko
woda
dodatkowo:
1/2 litra jagód u mnie leśne, ale borówka też będzie dobra
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać razem na stolnicy.W kopczyku z mąki zrobić dołek i do niego wbić jajko oraz wlać przestudzone masło, następnie delikatnie dolewając ciepłą wodę zagniatać ciasto, wodę wlewamy tak na wyczucie. Ciasto na pierogi po zagnieceniu ma być gładkie, elastyczne i jednocześnie mięciutkie, gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.
Przebrane, opłukane i osuszone jagody wsypujemy do miski i mieszamy bardzo delikatnie z cukrem i proszkiem budyniowym.
Stolnicę delikatnie podsypać mąka i rozwałkować na niej cieniutko ciasto, następnie szklanka wyciąć krążki z ciasta i na środku każdego krążka ułożyć porcję jagód i zlepić pierogi.
W garnku zagotować sporą ilość wody i delikatnie ja osolić, następnie na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia, delikatnie wyjąć na talerze i przestudzić.
Pierogi podawać polane jogurtem naturalnym lub kwaśna śmietanką u mnie w domu podawane są z kwaśna śmietaną wymieszaną z niewielką ilością cukru.
To prawdziwe szaleństwo ;) dobrze że moje dzieciaki tego nie widzą, musiałabym dziś robić ;) ale zrobię, zrobię na pewno, bo i tak prędzej, czy później się nie oprę ;)
OdpowiedzUsuńIntrygujące, inspirujące i mega apetyczne:-)
OdpowiedzUsuń