Ciasteczka migdałowe
45 dag mąki tortowej
15 dag cukru pudru
30 dag masła
3 żółtka
kilka kropli aromatu migdałowego
wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę i wyłożyć na stolnicę, następnie wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli, dodać żółtka i aromat migdałowy, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce najlepiej 3-4 godziny.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować najlepiej umieszczając je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przy pomocy wykrawaczek wyciąć ciastka.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich przygotowane ciastka, piec w temp.190st około 10 minut do zezłocenia.
Urocze wyszły te ciasteczka :) ja też mam objawy tej samej choroby, na szczęście mała kuchnia mnie dość skutecznie ogranicza :)
OdpowiedzUsuńJa mam dodatkowo szczególny dar upychania i zawsze gdzieś mi się to zmieści, ale miło wiedzieć, ze nie jestem sama z taką chorobą :) pozdrawiam :)
Usuń