Pierogi z serem i jagodami
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
1 szczypta suszonych drożdży lub proszku do pieczenia ten dodatek ma na
celu spulchnienie ciasta.
ciepła woda
wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz drożdżami, dodać jajko
oraz olej i zagniatając dolewać ciepłą wodę ( tak na wyczucie), wody dodajemy
tyle, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie i lśniące ciasto.
Farsz:
1/2 kg białego sera
1 jajko
1/2 kg białego sera
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/2 budyniu śmietankowego
3/4 szklanki jagód
Wykonanie:
ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem, cukrem oraz proszkiem
budyniowym na koniec delikatnie wymieszać z jagodami.
Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć
krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi. Pierogi gotować w
dużej ilości osolonej wody po ugotowaniu delikatnie wyciągamy z wody i podajemy
jak kto lubi u mnie zawsze są polane śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń