niedziela, 10 lipca 2016

Drożdżówki z jagodami

Drożdżóweczki z owocami czy nawet bez nich, ale upieczone w domu są najlepsze na świecie i do tego nie trzeba nikogo przekonywać :) Moje z jagodami i malinkami dorzucam do wydarzenia 





























Drożdżówki z  jagodami  
  


Ciasto:
1\2 kg  mąki pszennej
1\2 szklanki cukru
3\4 szklanki mleka
5 dag drożdży 

3 jajka
7 dag masła
kruszonka: 
5 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo: 
1 jajko 
maliny
jagody 
mąka do podsypywania
cukier puder
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. 
Do miski przesiać mąkę i dodać do niej drożdże, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje. 
Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem i mąką, rozcierać wszystko razem palcami do momentu uzyskania kruszonki. 
Stolnicę  podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, utoczyć z niego wałek i pociąć na porcje i utoczyć z nich wałeczki z których uformować bułki na jednym końcu wałeczka zrobić pętelkę i obwinąć ją pozostałym ciastem.
Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, dnem szklanki na środku bułki zrobić wgłębienie
i każdą bułkę  posmarować jajkiem, następnie na środku ułożyć porcję owoców i posypać kruszonką, ponownie  odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25min. 
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem. 









Jagodowo też jest u dziewczyn :
Różowa kuchnia
Moje małe czarowanie
Szóste niebo
Ewusiowe smaki 
Esmeralda ze smakiem  
Letnie owoce 2
Życie zaczyna się w kuchni 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody