sobota, 2 lipca 2016

Muffiny z wiśniami i krokantem

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, idealnie sprawdzą się w deserze, dżemie czy kompocie, zresztą na surowo prosto z drzewa są przepyszne. Dzisiaj wiśnie skończyły w cudownych muffinach.






























Muffiny  z wiśniami i krokantem

10 dag orzechowego krokantu
1 szklanka wiśni bez pestek
125 gram masła
10 dag cukru
18 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki nalewki wiśniowej
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na krem, następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym jajku na koniec dodać połowę orzechów i dokładnie wymieszać. Do gotowego ciasta dodać wiśnie i delikatnie je połączyć z całością. Foremki  wyłożyć papilotkami i napełnić do ¾ wysokości ciastem po wierzchu posypać pozostałymi orzechami.
Piec w temp. 180 st około 25-30 minut.
 






























 

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają, muffinki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody