piątek, 1 lipca 2016

Dżem mieszany truskawka i rabarbar

Przepis prawie przedawniony na ten rok bo truskawki i rabarbar powoli się kończą, ale jak ktoś będzie miał ochotę to może jeszcze sobie zrobić :)



Dżem mieszany

2 kg truskawek
1 kg rabarbaru
1 cytryna
1/2 pęczka mięty
cukier około 1 kg
wykonanie:
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać połową cukru, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki do momentu puszczenia soku.
Kiedy truskawki zaczną puszczać sok garnek postawić na gazie i delikatnie podgrzewać w trakcie podgrzewania puszczą dodatkowo sok, następnie odlać cały płyn, a garnek z truskawkami ponownie postawić na palniku, dodać pokrojony rabarbar i rozgotować dokładnie owoce na małym palniku często mieszając, następnie  całość  zmiksować i dodać 1/4 łyżeczki soli oraz  sok wyciśnięty z cytryny i pozostały cukier, wymieszać i na małym palniku mieszając smażyć do zgęstnienia pod koniec dodać posiekaną miętę.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody