Przepis prawie przedawniony na ten rok bo truskawki i rabarbar powoli się kończą, ale jak ktoś będzie miał ochotę to może jeszcze sobie zrobić :)
Dżem mieszany
2 kg truskawek
1 kg rabarbaru
1 cytryna
1/2 pęczka mięty
cukier około 1 kg
wykonanie:
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać połową cukru, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki do momentu puszczenia soku.
Kiedy truskawki zaczną puszczać sok garnek postawić na gazie i delikatnie podgrzewać w trakcie podgrzewania puszczą dodatkowo sok, następnie odlać cały płyn, a garnek z truskawkami ponownie postawić na palniku, dodać pokrojony rabarbar i rozgotować dokładnie owoce na małym palniku często mieszając, następnie całość zmiksować i dodać 1/4 łyżeczki soli oraz sok wyciśnięty z cytryny i pozostały cukier, wymieszać i na małym palniku mieszając smażyć do zgęstnienia pod koniec dodać posiekaną miętę.
Pyszny dżemik :)
OdpowiedzUsuń