środa, 9 września 2015

Ucieraniec ze śliwkami

Pyszne, puszyste i pachnące ciasto które zniknie ze stołu zanim zdąży dobrze się wystudzić, a do tego bardzo łatwe. Wystarczy tych pochwał bo ciasto samo mówi za siebie jak się na nie spojrzy :)


Ucieraniec ze śliwkami 

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
dodatkowo;
około 50 dag śliwek
wykonanie;
Całe jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota do minimum i cały czas ucierając dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek bez pestek.
Piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą dodaną w takiej ilości, aby uzyskać gładki i płynny lukier, przygotowanym lukrem polać wierzch przestudzonego
ciasta i odstawić do zastygnięcia lukru.




3 komentarze:

  1. Pyszności, idealny na tą porę :)

    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie :)
    My się wczoraj zajadaliśmy bardzo podobnym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody