Tak pysznego mięska dawno nie jadłam :) w sobie ma wszystko, słodycz kokosa, kwaśność pomidorów, ostrość carry i zapach majeranku który ja uwielbiam i wiedząc, że czasami nie pasuje do całości to ja go dodaję, a do drobiu to już obowiązkowo :)
Udka w czerwonej paście curry
5 podudzi z kurczaka
1 szklanka mleczka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 małe cebulki
kilka małych pomidorów
świeży majeranek
przyprawy
wykonanie:
Udka umyć i osuszyć następnie natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny tak przygotowane mięso zostawić na 2-3 godzinki.
Patelnię rozgrzać i dobrze obsmażyć na niej mięso ( ma być mocno rumiane), następnie dolać mleczko kokosowe w którym rozpuścić pastę curry na mięsie ułożyć cebulę przekrojoną na pół i w taki sam sposób przekrojone pomidory ja dałam 7 pomidorków z czego 3 były zielone na wierzchu ułożyć świeże gałązki majeranku i zmniejszyć ogień pod patelnią. Mięso dusić na malutkim ogniu do miękkości i odparowania znacznej ilości płynu w trakcie duszenia tylko delikatnie potrząsać patelnią w celu uniknięcia przypalenia.
Moje smaki ! :) Wygląda bardzo smacznie ! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda a skąd wziąć pastę curry?
OdpowiedzUsuńPastę można kupić bez większego problemu w sklepach z taką żywnością lub w zwykłych supermarketach ta była kupiona w B....
Usuń